Így rakj el lecsót télire! Nagymamám ősrégi receptje, amit minden télen istenítünk!

Ha szereted a lecsót, már pedig ezt az ételt minden magyar szereti, akkor itt az ideje annak, hogy gondolj a téli időszakra is és rakj el belőle néhány üveggel.     Sokan hagyják elszaladni a nyarat és a friss zöldségeket, majd csak télen kapnak fejhez, hogy bárcsak raktak volna el belőlük télire. Ne ess ebbe […] The post Így rakj el lecsót télire! Nagymamám ősrégi receptje, amit minden télen istenítünk! appeared first on Tudasfaja.com.

Így rakj el lecsót télire! Nagymamám ősrégi receptje, amit minden télen istenítünk!

Ha szereted a lecsót, már pedig ezt az ételt minden magyar szereti, akkor itt az ideje annak, hogy gondolj a téli időszakra is és rakj el belőle néhány üveggel.

 

 

Sokan hagyják elszaladni a nyarat és a friss zöldségeket, majd csak télen kapnak fejhez, hogy bárcsak raktak volna el belőlük télire.

Ne ess ebbe a hibába te sem, gondolkodj egy kicsit előre és rakj el lecsót télire! Megmutatjuk hogyan csináld!

A lecsót illetve a hozzávalókat háromféle módon tudod tartósítani:

    • Száraz dunsztolással készre főzve: úgy készíted el, mint a friss lecsót, de csak félig főzöd meg. Üvegekbe teszed, majd száraz dunsztba rakod 24 órára.
    • Nedves dunsztolással: a paprikát és paradicsomot nyersen üvegekbe rétegezed, majd nedves dunsztolással tartósítod. Ez esetben felhasználáskor kell megfőznöd. Mivel a paprika és paradicsom a nedves dunsztban meg is puhul, a lecsó gyorsabban elkészül, mintha friss paprikával és paradicsommal dolgoznál.
    • Fagyasztással paprikát és paradicsomot: felhasználáskor főzöd meg. A hagyma dinsztelése után az alapanyagokat még fagyott állapotban tedd az ételbe. Ha így jársz el, az étel nagyon hasonló lesz a friss lecsóhoz.



Először azt kell eldöntened, hogy melyik módszert választod. Az első két esetben üvegekkel és azok elhelyezésével kell számolnod. A harmadik esetben a fagyasztóban lesz helyre szükséged.

Lecsó eltevése száraz dunsztolással

Hozzávalók:

(az arányokat és a mennyiségeket tetszés szerint változtathatod):

  • zöldpaprika            5 kg
  • paradicsom            2 kg
  • hagyma                 1 kg
  • zsír, olaj         8 – 10 ek (evőkanál)
  • piros paprika   4 –   5 ek
  • só                  ízlés szerint
  • 8 10 üvegre lesz szükséged

Az alapanyagok előkészítése

  • A hagymát megtisztítod, megmosod és apróra vagy fél karikára vágod (először félbe, utána keresztbe). Erre a műveletre természetesen csak a készre főzött lecsónál van szükség.
  • A paprikát megmosod, kicsumázod (szárát benyomod, majd kihúzod a csumával együtt), karikákra vagy szeletekre vágod.
  • A paradicsomot megmosod, rövid időre forró vízbe dobod (így válik el könnyen a héja, héját lehúzod, karikára vagy szeletekre vágod.

A lecsó elkészítése

A felmelegített zsiradékba beleteszed a hagymát és üvegesre párolod. Leveszed a tűzhelyről, beleteszed a piros paprikát, a feldarabolt paradicsomot (ez levet enged, így a piros paprika nem fog megégni, amit azért kerülj el, mert keserű lesz), végül a feldarabolt zöldpaprikát.Ízlés szerint megsózod és félig készre párolod.

Dunsztolás



A félig készre főtt forró lecsó alapot 750 ml-es csavaros tetejű üvegekbe mered. (A zsír v. olaj felúszik a tetejére, ennek egy részét felhasználásnál el is távolíthatod és fel-használhatod pl. pörkölt készítéséhez.) Kevés nátriumbenzoát tartósítót szórsz rá, le-zárod és újság papírba, párnákba, plédekbe 24 órára becsomagolod. A 24 óra eltelte után (ha jól csomagoltál, még langyos, vagy meleg lesz) a tároló helyre állítod.

Ha nem szeretnél tartósítószert használni, dolgozz nagyon tisztán és dunsztolás előtt 5 percre állítsd fejre az üvegeket.

Forrás

The post Így rakj el lecsót télire! Nagymamám ősrégi receptje, amit minden télen istenítünk! appeared first on Tudasfaja.com.