Kudarcot vallott a Fekete-tengeri egyezmény újratárgyalása, az ukrajnai sárszezon sem vet véget a harcoknak – heti összefoglalónk

Az ukránok elfoglalták az orosz erődrendszer, a Szurovikin-vonal második sávjának egy részét, áttörésről azonban még nem lehet beszélni. The post Kudarcot vallott a Fekete-tengeri egyezmény újratárgyalása, az ukrajnai sárszezon sem vet véget a harcoknak – heti összefoglalónk first appeared on atlatszo.hu.

Kudarcot vallott a Fekete-tengeri egyezmény újratárgyalása, az ukrajnai sárszezon sem vet véget a harcoknak – heti összefoglalónk

Tovább folytatódott Zaporizzsja megyében a felőrlő anyagháború, Tokmak térségében az ukránok elfoglalták az orosz erődrendszer, a Szurovikin-vonal második sávjának egy részét, áttörésről azonban még nem lehet beszélni. Romániában csapódott be két orosz drón, és bár az incidenst először a kormány megpróbálta eltussolni, a háború eseményeit követő önkéntesek az interneten hamar azonosították a drónt és a becsapódás helyét, ami után Bukarestben behívatták az orosz ügyvivőt.  

  • Továbbra is rendkívül lassan halad dél felé Tokmak, Zaporizzsja térségében az ukrán ellenoffenzíva, a hét közepén az ukrán erők ellenőrizték az orosz Szurovikin-vonal egy részét.
  • Több olyan frontszakaszon is kisebb, lokalizált támadásokat indítottak az ukrán erők, ahol hosszú ideje viszonylag csend volt. Ezt valószínűleg az tette lehetővé, hogy az orosz tartalékokat innen Tokmakhoz helyezték át.
  • Két orosz drón csapódott be Románia területén. A román kormány először tagadta az incidenst, azonban az online OSINT-közösség nyomozása után beismerték azt.
  • A török kormány és az ENSZ próbálkozásai ellenére nem sikerült helyreállítani a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodást; a brit légierő kíséri a gabonaszállító hajókat.
  • Először küld humanitárius segélycsomagot Ukrajnának Örményország. A kaukázusi állam az orosz szövetségi rendszer, a CSTO tagja, de egyre inkább kifelé kacsintgat.

Az elmúlt héten továbbra sem mozdultak el jelentősen a frontvonalak, Ukrajna a zaporizzsjai fronton és Bakhmut körül kis területeket tudott visszafoglalni. Továbbra is az ukrán fél képes jelentősebb támadó hadműveletekre, az orosz erők nagyrészt védekezésre kényszerülnek, azonban a hónapok alatt kiépített védelmi vonalak (Szurovikin-vonal) az ukránok lehetőségeit is korlátozza.

Csiga-offenzíva

A háború mostani szakaszára a felőrlő, az első világháborús állásháborút idéző hadviselés jellemző: a támadó fél a tankcsapdák, aknamezők és más akadályok miatt nem tud gyors gépesített manővereket végrehajtani, ehelyett az ukránok az orosz állásokat egyenként, tüzérség és gyalogság bevetésével próbálják felszámolni.

Ez a taktika az elmúlt hónapokban elsősorban Orihiv, Robotine és Tokmak térségében vezetett eredményre, itt az ukránok áttörték a Szurovikin-vonal első sávját (aknamezők és egyéb akadályok Robotinétől északra). A múlt héten írtunk arról, hogy a térségben, Verbove falu szélén ukrán gyalogosok átjutottak a következő vonalon, azt azonban nem lehetett tudni, meg tudták-e vetni a lábukat a vonalban.

Az elmúlt héten készült felvételek alapján az ukránoknak sikerült megszilárdítaniuk a Szurovikin-vonal egy szakasza feletti kontrollt, Verbove és Robotine között (ez tudható onnan, hogy orosz források több felvételt is közzétettek a héten, amelyeken ukrán katonák láthatók a Szurovikin-vonal állásaiban.)

Ukrajna az így keletkezett hídfőt próbálja kiszélesíteni, és tovább haladni Novoprokopivka, majd Zaporizzsja fő logisztikai csomópontja, Tokmak irányába.

Műholdfelvételek arra utalnak, hogy az ukrán erők a héten valamivel közelebb kerültek Novoprokopivkához, a falu határaiban körös-körül bombázások nyomai láthatók.

A sárszezonban is folytatódnak a harcok

Az ukrán páncélos erők rendkívül nehézkesen tudnak haladni a térségben, emiatt az ukránok főként a tüzérségre és gyalogságra hagyatkoznak. Orosz katonai források és haditudósítók az elmúlt héten ismét panaszkodtak az ellen-tüzérség hiányára, azaz arra, hogy az ukrán tüzérség büntetlenül tudja ágyúzni az állásaikat. A háború elején az orosz hagyományos tüzérség hatalmas fölényben volt (tavaly tavaszi-nyári becslések szerint az orosz tüzérség háromszor annyi lövedéket lőtt ki naponta, mint az ukrán), ez azonban mostanra jelentősen csökkent, egyes területeken pedig át is fordulhatott. Ennek oka egyrészt a lőszerkészletek kimerülése, másrészt az, hogy az ukrán tüzérség (amely a modernebb nyugati ágyúknak köszönhetően nagyobb hatótávon és pontosabban tud lőni) július-augusztusban számos orosz ágyút elpusztított.

Ez a harcmodor elhúzódó háborút vetít előre – erről beszélt a héten Mark Milley amerikai vezérkari főnök is, megemlítve, hogy nagyjából 30-45 nap maradt hátra az őszi esőzések és a sárszezon beálltáig, ami lehetetlenné teszi a komolyabb gépesített hadműveleteket Ukrajnában.

Ugyanakkor a háborút most sem ezek jellemzik, emiatt tehát várhatóan a sárszezonban is folytatódik a most látott lövészárok-háború – erre utalt szeptember 9-én Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője, aki a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy október után is folytatódik az ellentámadás (ez nem lenne példátlan, tavaly ősszel Bahmutnál az oroszok folytattak támadó hadműveleteket – szintén lövészárok-harcokkal –, nem sokkal később elfoglalva a várost).

Harcok Bahmut és Donyeck város körül

Az elmúlt héten új fejlemény volt, hogy több olyan területen is kiújultak a harcok, ahol hosszabb ideje kevés összecsapásról lehetett hallani. Szeptember 9-én orosz források arról adtak hírt, hogy az ukrán erők bejutottak Novomajorszke (Donyeck megye dél-nyugati része) faluba, közel a korábbi frontvonalhoz. Később ezt légi felvételekkel is megerősítették.


A hét végén orosz haditudósítók hasonló támadásról számoltak be a 2014 óta megszállt Donyeck város mellett, mint írták, az ukránok itt elfoglalták Opitne falu (nem összetévesztendő a Bahmuttal szomszédos azonos nevű településsel) északi részét, megközelítve Donyeck repülőterét. Ezt később ukrán katonai források is megerősítették.

Bahmut körül az ukránok megszilárdították az ellenőrzést a közelmúltban visszafoglalt területeken. Szeptember 9-én Rybar orosz haditudósító arról írt, hogy Kliscsiivka nagyobb, déli részét Ukrajna ellenőrzi. Ez egybevág azzal, amit az ott harcoló ukrán dandár egyik tisztje mondott a Szabad Európának. Más orosz források szerint a megszállók feladták Andriivka falut, miután Kliscsiivka elfoglalásával az ukránok ellenőrzik az ide vezető összes utat.


Ahogy korábban írtunk róla, Oroszország az elmúlt hetekben több frontszakasztól is csapatokat vont el, hogy Tokmak, az ukrán ellentámadás fő célpontja védelmére vethessék be őket. Valószínűleg ez teszi lehetővé, hogy az ukránok ezeken a pontokon tudjanak új támadásokat indítani. Ugyanakkor ezek valószínűleg csak lokális támadások, céljuk főleg az orosz tartalékok lekötése lehet, nem egy nagyobb áttörés.

NATO-tagállam területén csapódott be orosz drón

A háború nemzetközi kontextusában több fontos esemény is történt a héten. Szeptember 4-én éjjel, amikor Oroszország újabb légi támadást indított Ukrajna nyugati része ellen, két iráni gyártmányú Sahid drónt (amelyekkel valószínűleg Izmail kikötőjét célozták) a NATO-tagállam Románia területén csapódott be.

Bár az incidens nem okozott kárt vagy sérülést, jól mutatja az online OSINT („nyílt forrású hírszerzés”) fontosságát a háborúban. Az ukrán külügy másnap jelezte, hogy román területen csapódott be orosz drón, amit a román kormány gyorsan cáfolt. Azonban a drónokról készült felvételek azonnal felkerültek az internetre, ahol önkéntesek beazonosították a becsapódás helyét. Az alábbi Twitter-threadből kiderül, mi alapján állapították meg, hogy valóban román területen csapódott be a Sahid:

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow