Még mindig jócskán elmarad a boltok forgalma a tavalyi évhez képest, de már javul a helyzet

A kiskereskedelmi forgalom volumene 0,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. The post Még mindig jócskán elmarad a boltok forgalma a tavalyi évhez képest, de már javul a helyzet first appeared on 24.hu.

Még mindig jócskán elmarad a boltok forgalma a tavalyi évhez képest, de már javul a helyzet

Júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene 8,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  Májusban 12,3 százalékos volt a visszaesés, áprilisban pedig még ennél is nagyobb, 13,6, illetve 12,6 százalékos mínuszt mutattak ki, ami történelmi mélypont volt, még a koronavírus-járvány idején sem mértek ekkora hiányt. A kiskereskedelmi forgalom volumene viszont 0,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest a KSH tájékoztatása szerint.

Íme a részletek:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal kisebb lett az egy évvel korábbinál. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,2 százalékkal mérséklődött.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,3 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,0 százalékkal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben lényegében nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,9, a használtcikk-üzletekben 5,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 12 százalékkal kisebb lett.
  •  Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,5 százalékkal csökkent.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 24,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.
  • Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1560 milliárd forintot ért el júniusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 10,3 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 22 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

The post Még mindig jócskán elmarad a boltok forgalma a tavalyi évhez képest, de már javul a helyzet first appeared on 24.hu.