Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben – Itt az új gázársapka

Pénteken a Magyar Közlönyben kihirdették a rendeletet, amely gázársapkát – pontosabban az eddigitől eltérő elszámolást – vezet be az önkormányzatoknál! A rendelet ugyan holnaptól hatályba lép, de az elszámolási időszak a március-szeptemberi hónapokra vonatkozik.   A rendelet címe: A Kormány 12/2023. (I. 20.) Korm. rendelete egyes intézmények földgázbeszerzéseivel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról. A rendelet értelmében az […] The post Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben – Itt az új gázársapka appeared first on Tudasfaja.com.

Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben – Itt az új gázársapka

Pénteken a Magyar Közlönyben kihirdették a rendeletet, amely gázársapkát – pontosabban az eddigitől eltérő elszámolást – vezet be az önkormányzatoknál! A rendelet ugyan holnaptól hatályba lép, de az elszámolási időszak a március-szeptemberi hónapokra vonatkozik.

 

A rendelet címe: A Kormány 12/2023. (I. 20.) Korm. rendelete egyes intézmények földgázbeszerzéseivel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról.

A rendelet értelmében az intézmények:

  • Az államháztartásról szóló törvény szerinti, az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv – kivéve a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény 2. § 14. pontjában meghatározott külképviseletet.
  • A fent említetti költségvetési szerv irányítása vagy felügyelete alá tartozó központi, területi költségvetési szerv.
  • A Magyar Nemzeti Bank többségi cégeinek kivételével az állami és az önkormányzati cégek.
  • A helyi önkormányzat és az általa fenntartott költségvetési szerv.
  • Egyházi intézmények.
  • Közszolgáltatást nyújtó alapítványok vagy egyesületek és az ezek által fenntartott intézmények.
  • Nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik.

A rendelet a szomszédban zajló háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet miatt meghatározza, hogy a fentebb felsorolt intézmények a földgázkereskedővel kötött szerződéseikben szereplő árak helyett 2023. március 1. napjától 2023. szeptember 30. napjáig a tárgyhónapra vonatkozóan:„…a TTF földgáz adott hónapokra vonatkozó ICE tőzsdei jegyzésár (3) bekezdés szerinti nyilatkozattételi határidőt követő 6. munkanapi publikációja szerinti Settle Price havi árak átlagát”. (A TTF a holland gáztőzsde)

vagy

„…a VTP földgáz adott hónapokra vonatkozó ICE tőzsdei jegyzésár (3) bekezdés szerinti nyilatkozattételi határidőt követő 6. munkanapi publikációja szerinti Settle Price havi árak átlagát kell alkalmazni”. (A VTP az osztrák gáztőzsde.)

Azaz az előre megállapított árak helyett a tőzsdei havi átlagárat kell fizetniük az önkormányzatoknak, önkormányzati cégeknek a gázért. Ez most jóval olcsóbb, mint a jelenlegi, szerződött beszerzési árak.

Feltétel, hogy az adott intézmény a rendelet hatálybalépését követő 5. munkanap végéig nyilatkozik a földgázkereskedő felé, hogy ő a rendeletben meghatározott intézménynek minősül és a most meghatározott, új elszámolás alapján akar fizetni a gázért. Mivel a rendelet szombaton hatályba is lép, ezért a határidó jövő hét péntek, azaz január 27.Az intézményeknek a nyilatkozatot egy olyan felületen kell megtenniük, amit a földgázkereskedő e célra biztosít. Meg kell jelölni a kérelmező e-mail-címét, illetve ki kell tölteni egy jogosultsági nyilatkozatot, amit szintén a földgázkereskedő ad.

A földgázkereskedőnek két hete van, hogy a márciustól érvényes árképzésről tájékoztassa az ügyfelet. Cserébe viszont az intézmény az e rendelet alapján a földgáz-kereskedelmi szerződés részévé váló árképzésre tekintettel a polgári törvénykönyvben foglaltaktól eltérően a bíróságtól a szerződés módosítását nem kérheti, valamint a szerződéstől nem állhat el.

Az elmúlt napkban számos olyan hír jelent meg, amely szerint megbüntetik a gázszolgáltatók azon önkormányzatokat, amelyek spóroltak az energiával: kötbért kell fizetniük, ha nem használták el a lekötött energiamennyiséget. Az önkormányzatok azonban egyrészt azért igyekeztek spórolni, mert sokszorosára drágult számukra az energia, másrészt azért, mert a kormány erre szólította fel őket. Most a változás lényege, hogy ha igénybe veszik az új elszámolási lehetőséget, nem a korábban árindexált összegért kapják a gázt, hanem az esetleg kedvezőbb, a tőzsdei áltagárhoz kötött elszámolás lesz a számlájuk alapja.

The post Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben – Itt az új gázársapka appeared first on Tudasfaja.com.