Meglepő, de ezért hízunk hasra: semmi köze a zsíros ételekhez!

Sörhas. Egyértelmű hát a képlet, aki (és ebben az esetben főleg a férfiak) sok alkoholt iszik, annak megnő a hasa. De ha közelebbről megvizsgáljuk ezt a tényként elfogadott állítást, rájövünk: egyáltalán nem a sör a bűnös!   De akkor vajon mi lehet? Miért van az, hogy míg sokan egyenletesen híznak és így hasukra is, másoknak […] The post Meglepő, de ezért hízunk hasra: semmi köze a zsíros ételekhez! appeared first on Tudasfaja.com.

Meglepő, de ezért hízunk hasra: semmi köze a zsíros ételekhez!

Sörhas. Egyértelmű hát a képlet, aki (és ebben az esetben főleg a férfiak) sok alkoholt iszik, annak megnő a hasa. De ha közelebbről megvizsgáljuk ezt a tényként elfogadott állítást, rájövünk: egyáltalán nem a sör a bűnös!

 

De akkor vajon mi lehet? Miért van az, hogy míg sokan egyenletesen híznak és így hasukra is, másoknak csak ez az egy nő meg?

Létezhet, semmi köze a zsíros ételeknek a hasunkon megjelenő zsírhoz?

És miért éppen erről a területről nehéz eltüntetni a zsírpárnákat?

A legújabb kutatások szerint csakis egyfajta ízesítő adalék tehető mindezért felelőssé, az, amelyiket ráadásul a magyarok a nagy átlaghoz képest is sokkal többet fogyasztanak: a SÓ.

Persze emellett nem állítjuk, hogy az alkohol, vagy a rengeteg szénhidrát bevitele kevés sportolás mellett nem hizlaló és egészségtelen.

De bizony a Queen Mary Univeristy tanulmánya tovább bővítette a listát ezzel az elengedhetetlennek vélt adalékanyaggal.


Megállapították, hogy a felnőttek napi szükséglete maximum 6 gramm a konyhai sóból. Soknak tűnik első hallásra, ám ennél a legtöbben jóval többet visznek be szervezetükbe.

Érdekes mennyiségeket fogyasztanak átlagosan az európai nők és férfiak konyhai sóból.

A nők átlagosan 6,33 grammot naponta. Ez meghaladja a ajánlott maximum mértékét.

Férfiak esetében ez a mennyiség extrém számot mutat. 8,78 grammot!

Kutatások szerint minden 1 gramm bevitt sómennyiséggel a felnőttek elhízási kockázata 26 százalékkal nőhet, míg a gyerekeké 28 százalékkal.

De mi lehet ennek az oka?

A só kölcsönhatásba lép szervezetünkben a zsírral, megváltoztatva annak szerkezetét, ami így kiürülés helyett felszívódik és az emésztés első fázisaiban le is rakódik hasunkra.

Első hallásra azonban lehetetlennek tűnhet, hiszen íztelenek lesznek az ételek! Pedig ez nem igaz, csak kis mértékben fog változni, és egészségünk érdekében lehet ez nem is nagy áldozat!

Ezeket az ételeket érdemes kerülni, ha csökkenteni kívánjuk a sóbevitelt:

Snack és Chips: Átlagosan 100 grammonként 1,6 gramm sót tartalmaz. (Egy kicsit több, mint fél zacskó.)

Szalámi: 100 gramm szalámi körülbelül 3,1 gramm sót tartalmazhat.

Fagyasztott pizza, amin például szalámi is található: Átlagosan 5,2 gramm sót tartalmazhat.

Vajas kekszIgazi meglepetés! 100 gramm vajas keksz (Ez körülbelül 20 darab vagy fél csomag.) 1,5 gramm sót tartalmazhat, ami majdnem annyi, mint például a burgonyaszirom.


Két szelet teljes kiőrlésű kenyér: 112 gramm teljes kiőrlésű kenyér átlagosan 1,3 gramm sót tartalmazhat.

És visszatérve a felnőttek számára ajánlott napi sóbevitel mennyiségére, egészen elképesztő adatokat láthatunk.

Felnőttek ajánlott napi sóbevitelének mennyisége 6 gramm.

A felsorolt élelmiszerekkel és az átlagosan vizsgált mennyiségek egyikével sem lakhatunk jól egész napra. Most gondoljunk bele, mennyi sót fogyasztunk el naponta.

The post Meglepő, de ezért hízunk hasra: semmi köze a zsíros ételekhez! appeared first on Tudasfaja.com.