Most jött a rossz hír a nyugdíjasoknak, sokan nem tudnak erről

A nyugdíjazás előtti évek számos dilemmával járnak, amelyek többsége anyagi természetű.   Az egyik legnagyobb kérdés, hogy érdemes-e megtartani a biztos munkahelyet és kivárni a nyugdíjazást akkor is, ha valaki elégedetlen a fizetésével vagy más miatt szívesen váltana. Megéri magasabb fizetés reményében váltani? Mennyit számít ez a nyugdíjszámításnál? Megéri kitartani és azt a pár évet […] The post Most jött a rossz hír a nyugdíjasoknak, sokan nem tudnak erről appeared first on Tudasfaja.com.

Most jött a rossz hír a nyugdíjasoknak, sokan nem tudnak erről

A nyugdíjazás előtti évek számos dilemmával járnak, amelyek többsége anyagi természetű.

 

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy érdemes-e megtartani a biztos munkahelyet és kivárni a nyugdíjazást akkor is, ha valaki elégedetlen a fizetésével vagy más miatt szívesen váltana. Megéri magasabb fizetés reményében váltani? Mennyit számít ez a nyugdíjszámításnál?

Megéri kitartani és azt a pár évet inkább kihúzni a biztos munkahelyen? És vajon érdemes a cégeknek seniorokat alkalmazni? Milyen esélyei vannak a munkaerőpiacon az idősödő korosztálynak? A Pénzcentrum ezekről a kérdésekről szakértőket kérdezett.

Magyarországon az 55-65 éves korosztály, illetve a 65 év feletti korosztály egyre nagyobb hányadát teszi ki a foglalkoztatottak csoportjának. Míg 2013-ban az 55-65 éves korosztály tagjai a foglalkoztatottak 13,3 százalékát tették ki, addig 2023-ban már 16,7 százalékát.Emellett folyamatosan emelkedik a nyugdíjaskorúak részaránya is a foglalkoztatottak körében. Az 55-59 éves korcsoportban 2013-ban a foglalkoztatottak aránya 59,6% volt, míg 2022-ben 80,1%-ra emelkedett.

A 60-64 évesek esetében a foglalkoztatottak aránya 16,9%-ról 52,9%-ra nőtt ugyanebben az időszakban.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója szerint a korfa alakulásának köszönhetően az 55 év felettiek aránya egyre nagyobb az összes foglalkoztatott körében. „Bár a mortalitás hatása már érezhető az 55-59 év közötti korosztályban, a 455 ezres foglalkoztatotti számuk alig tér el a 25-29 évesek 477 ezres tömegétől.

A népesség elöregedése miatt pár éven belül ebben a korosztályban fog kicsúcsosodni a foglalkoztatottak száma, ezért a cégeknek is egyre inkább erre a korosztályra kell támaszkodniuk” – mondta el a szakértő lapunknak.Jelenleg azonban a cégek attitűdje eléggé ellentmondásos az 55 év felettiekkel kapcsolatban. „A munkavállalók ebben a korban már elérték vagy túl vannak a legproduktívabb életkorukon, ami megváltoztatja a helyzetüket.

Egyrészt kiszolgáltatottabbak a munkaerőpiaci dinamikáknak, másrészt sokszor okoz megugorhatatlan akadályt a kényszerű váltás.

Mások eddigre már mindent elértek az adott területen belül, ők pedig vagy kiégnek, vagy önállósodás, például saját cégalapítás irányába mozdulnak el” – fejtette ki Nógrádi.

A legtöbben ugyanakkor igyekeznek megtartani a pozíciójukat az adott cégnél, mert félnek attól, hogy váltás esetén már nincs esélyük elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Bár elvileg nem lehet diszkriminatívnak lenni egy idősebb munkavállalóval szemben, a cégek jellemzően a fiatalokat keresik. Ez a hozzáállás azonban a demográfiai változások miatt hamarosan megváltozhat.

Kevésbé fizetik meg az idősödő korosztályt?

A KSH adatai szerint 2023-ban a bruttó átlagkereset 571 182 forint volt. Korosztályok szerint bontva a 30-39 évesek átlagosan 610 ezer forintot, a 40-49 évesek 609 ezer forintot, az 50-59 évesek 559 ezer forintot, míg a 60 év felettiek 586 ezer forintot kerestek.Ez azt mutatja, hogy a középkorúak átlagbére magasabb, mint az idősödő korosztályé. Természetesen ez egyénenként és szakmánként eltérő lehet.

Előfordulhat, hogy hiába van valaki hosszú ideje a pályán, nem tud versenyezni a fiatalokkal. Más foglalkozások esetében viszont az idősebbek magasabb bért kaphatnak. Így lehetséges, hogy valaki az aktív évei vége felé különösen elégedett a helyzetével, míg mások elégedetlenek a fizetésükkel és rosszabb a munkaerőpiaci helyzetük.

Azok, akik komoly karriert futottak be, gyakran elégedettek a fizetésükkel, de aggódnak a nyugdíjazás okozta életszínvonal-csökkenés miatt. Akik nem értek el hasonló sikereket, gyakran elégedetlenek a bérükkel, de mivel tisztában vannak csökkenő lehetőségeikkel a munkaerőpiacon, ennek nem adnak akkora hangot. A munkáltatók ezt sok esetben ki is használják.A Trenkwalder rendszeres felméréseket végez a dolgozók elégedettségével kapcsolatban. Nógrádi József szerint az 55 év feletti korosztály munkaerőpiaci helyzete éppen annyira nehéz, amennyire sötéten viszonyul hozzájuk a munkaerőpiac.

The post Most jött a rossz hír a nyugdíjasoknak, sokan nem tudnak erről appeared first on Tudasfaja.com.