Nyilvánosan bírálta miniszterelnökét Kim Dzsongun

Szerinte a felelősök rossz válaszokat adtak az áradásokra.  The post Nyilvánosan bírálta miniszterelnökét Kim Dzsongun first appeared on 24.hu.

Nyilvánosan bírálta miniszterelnökét Kim Dzsongun

Kim Dzsongun észak-koreai vezető nyilvánosan keményen megrótta országa miniszterelnökét Kim Tokhunt és más magas rangú tisztségviselőket az ország nyugati partvidékén fekvő mezőgazdasági területeket sújtó áradásokra adott felelőtlen válaszuk miatt – jelentette az észak-koreai állami média kedden.

Észak-Koreában a nyári árvizek a rossz vízelvezetés és az erdőirtás miatt gyakran súlyos károkat okoznak a mezőgazdasági területeken. Megfigyelők szerint Kim Dzsongun a vezető tisztségviselők bírálatával valószínűleg arra törekszik, hogy rájuk hárítsa a felelősséget az ország gazdasági nehézségeiért és az élelmiszerellátás bizonytalanságáért, de ezzel a lépéssel előkészítheti a magas rangú vezetés átalakítását is.

Kim hétfőn ellátogatott az ország nyugati partvidékére, ahol a tengervíz nemrégiben lerombolt egy gátat, elárasztva ezzel több mint 270 hektárnyi rizsföldet. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint a vezető látogatása után „rendkívül felelőtlen kötelességmulasztással” vádolta a kormány tagjait.

Az észak-koreai vezető az ország miniszterelnök-helyettesét is megrótta amiért „nem látta el hűségesen feladatait”.

Az elmúlt években Kim Tokhun kabinetjének adminisztratív és gazdasági fegyelme súlyosan megbomlott, ennek következtében a tétlenkedők felelőtlen munkamódszerrel rontják le az állami gazdasági tevékenységét

mondta Kim Dzsongun a KCNA szerint.

Kim a közelmúltbeli áradást ember okozta katasztrófának nevezte, és egy elhibázott építési projektre hivatkozott, amelynek a terület vízelvezetését kellett volna javítania. Azt is hozzátette, hogy a beruházás annak ellenére folytatódott, hogy jelentős szivárgást fedeztek fel. Szigorú fegyelmi lépéseket rendelt el az árvízkárokért felelősökkel szemben.

Megfigyelők szerint a vezető által elrendelt lépések szokatlanul erősnek tűnnek, tekintve, hogy az áradásokkal kapcsolatban nem érkezett hír halálos áldozatokról. Elmondásuk szerint Kim az áradást arra használhatja fel, hogy átrendezze kormányát és megerősítse a közbizalmat, miközben a Covid-19 által sújtott gazdaság újraélesztésén fáradozik.

Külső szakértők úgy vélik, hogy Észak-Korea jelenlegi élelmiszerhiánya és gazdasági problémái a szigorú járványügyi korlátozások, az ENSZ-szankciók és az ország rossz gazdálkodása miatt mélyültek el.

(MTI)

The post Nyilvánosan bírálta miniszterelnökét Kim Dzsongun first appeared on 24.hu.