Riasztó folyamatot fedeztek fel a magyar nyugdíjaknál

Szélesedett a jövedelmi szakadék. The post Riasztó folyamatot fedeztek fel a magyar nyugdíjaknál first appeared on 24.hu.

Riasztó folyamatot fedeztek fel a magyar nyugdíjaknál

2023-ban a lakossági jövedelmeket és a fogyasztást vizsgálva továbbra is kedvezőtlen folyamatot tapasztalunk – írja közleményében a Policy Agenda a 2023. IV. negyedévi Gazdasági Fejődési Index összefoglalójában. Ez azt jelenti, hogyfolyamatosan nyílik a jövedelmi olló. A lakossági megtakarítások összege átlagosan 13 millió forint családi megtakarítást jelentene. Azonban az összes megszerzett munkajövedelem kétharmada a legfelső jövedelmi tizedhez tartozik, ami a tőkejövedelmeket illeti, annak pedig  90 százalékát élvezik az oda tartozók. 2023 végén nem javult a magyar háztartások fizetőképessége, a családok mintegy 40 százaléka a hónap végére fizetési nehézségekkel küzd, ezért jelentősen megnövekedett a hitelfelvétel.

A háztartások eladósodottsága – banki információk szerint – utoljára 2014-ben volt ennyire magas. A jelenlegi 1,11 millió hitelkártyán mintegy 152 milliárd forint tartozás volt 2023-ban, azaz egy kártyán átlagosan több mint 130 ezer forint. Igen kedvezőtlen mutató, hogy ennek mintegy 48 százaléka olyan jellegű tartozás, amelyet nem törlesztenek a lejárati idő alatt. Ezen a határidőn túl pedig már nagyon magas (uzsora szintű?) kamat terheli a háztartásokat.

Újra élénkül a nem legális jövedelemszerzés gyakorlata. Érezhetővé vált az elszegényedés növekvő veszélye. Folyamatosan csökken az átlagnyugdíj átlagkeresethez viszonyított aránya, 2023 végére már alig volt magasabb 50 százaléknál.

2023 utolsó hónapjában 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző decemberhez képest. Feltehetően 2024 első negyedévében még fontos mutatókban várható visszaesés. A kedvező 3,8 százalékos januári fogyasztói áremelkedést – bár ez adhat okot bizakodásra – a továbbiakban magasabb infláció is követhet.

The post Riasztó folyamatot fedeztek fel a magyar nyugdíjaknál first appeared on 24.hu.