Új különadót vet ki a kormány a gyógyszergyártókra

A december 23-án késő este megjelent rendelet már másnaptól hatályos. The post Új különadót vet ki a kormány a gyógyszergyártókra first appeared on 24.hu.

Új különadót vet ki a kormány a gyógyszergyártókra

Péntek este több rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben, többek között az extraprofitadóról szóló is – vette észre a hvg.hu.

Egészen pontosan a extraprofitadóról szóló korábbi rendeletet módosították úgy, hogy a gyógyszergyártókra kivetnek egy árbevétel-arányos különadót is.

Az Orbán Viktor által már szignózott és mától hatályba is lépett kormányrendelet lényege, hogy „a gyógyszergyártó a 2022. és a 2023. adóévre vonatkozóan az e §-ban foglaltak szerinti különadó megállapítására, bevallására és megfizetésére kötelezett”.

Az új különadó a gyógyszerkészítmény-gyártó és a gyógyszeralapanyag-gyártó vállalatok. 

Az új különadó – a többi szektorális adóhoz hasonlóan – sávos. A törvény szerinti adó mértéke az adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel

  • 50 milliárd forintot meg nem haladó része után egy százalék,
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után három százalék,
  • 150 milliárd forintot meghaladó része után nyolc százalék.

Ugyanez a rendelet megemeli a biztosítók adóját is: díjbevételük 36 milliárd forintot meghaladó része után 7 százalék helyett 12 százalékot, életbiztosítás esetén 3 százalékhelyett 5-öt kell fizetniük.

The post Új különadót vet ki a kormány a gyógyszergyártókra first appeared on 24.hu.