Varga Mihály váratlan bejelentése – Minden pedagógus bére megváltozik

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy az Európai Unió által biztosított források megérkeztek a magyar állam számlájára, amelyeket a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez használnak fel.   Bár Brüsszel feloldotta egyes források befagyasztását, és pénz csordogál Magyarországra, a jogállamisággal kapcsolatos vita továbbra sem csitul. Jelentős források a pedagógusoknak Varga Mihály pénzügyminiszter hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy 184 milliárd […] The post Varga Mihály váratlan bejelentése – Minden pedagógus bére megváltozik appeared first on Tudasfaja.com.

Varga Mihály váratlan bejelentése – Minden pedagógus bére megváltozik

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy az Európai Unió által biztosított források megérkeztek a magyar állam számlájára, amelyeket a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez használnak fel.

 

Bár Brüsszel feloldotta egyes források befagyasztását, és pénz csordogál Magyarországra, a jogállamisággal kapcsolatos vita továbbra sem csitul.

Jelentős források a pedagógusoknak

Varga Mihály pénzügyminiszter hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a pedagógusok fizetésemeléséhez. Korábban a kormány többször is hangsúlyozta, hogy a pedagógusok béremelése az uniós források beérkezésétől függ.

Orbán Viktor miniszterelnök 2023 utolsó Kormányinfóján jelentette be, hogy hároméves bérfejlesztési programot indítanak, melynek részeként 2024 januárjától átlagosan 32,2 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek.


Az első emelt fizetések

A tanárok többsége január végén kapott értesítést az új összegről, és február elején megérkeztek az első megemelt fizetések is.

Ugyanakkor a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke jelezte, hogy bár a béremelés megvalósult, a munkaterhek csökkentése még várat magára.

Jogállamisági vita

Az uniós források érkezését azonban beárnyékolja a jogállamisággal kapcsolatos vita. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a magyar jogállamisági aggályok miatt 20 milliárd eurót felfüggesztenek.

Az Európai Parlament elsöprő többséggel szavazta meg azt a határozattervezetet, amely vitatja a magyar jogállamiság javulását, és az uniós pénzek érkezését jogállamisági kritériumokhoz köti.

További támogatások

Varga Mihály márciusban arról számolt be, hogy folyamatosan érkeznek a korábban blokkolt uniós források.Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter egy márciusi konferencián elmondta, hogy a legutóbb megítélt 2 milliárd eurónyi uniós összeg jó része a tanári bérek emelésére, valamint a közoktatás korszerűsítésére és modernizációjára megy.

Azonban a jogállamisági vita továbbra is akadályozza a források teljes körű felhasználását.

Az Európai Parlament és a Bizottság közötti vita

A 27 mérföldkőből, amelyeket Magyarországnak teljesítenie kellene a források lehívásához, négy az igazságügyi rendszerhez kapcsolódik, amelyekhez 22 milliárd euró lehívása kötődik.

Az Európai Parlament perre megy az Európai Bizottság ellen a decemberben feloldott 10,2 milliárd euró miatt, és javasolja, hogy a Bizottság értékelje újra döntését a nemzeti intézkedések és a kiszivárgott kijelentések fényében.Bár a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez szükséges uniós források megérkeztek, a magyar jogállamisággal kapcsolatos vita továbbra is fennáll. Az uniós támogatások további folyósítása és felhasználása a jövőben is nagyban függ attól, hogy Magyarország mennyiben teljesíti az uniós elvárásokat és kritériumokat.

The post Varga Mihály váratlan bejelentése – Minden pedagógus bére megváltozik appeared first on Tudasfaja.com.