Megtalálták a Challenger űrsikló egy nagy darabját az Atlanti-óceán fenekén

Több mint három évtizeddel a Challenger űrsikló tragédiája után megtalálták az elpusztult űrrepülő egy nagy darabját. The post Megtalálták a Challenger űrsikló egy nagy darabját az Atlanti-óceán fenekén first appeared on 24.hu.

Megtalálták a Challenger űrsikló egy nagy darabját az Atlanti-óceán fenekén

Több mint három évtizeddel a Challenger űrsikló tragédiája után megtalálták az elpusztult űrrepülő egy nagy darabját az Atlanti-óceán fenekén – jelentette be csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kennedy Űrközpontja.

Michael Ciannilli, a NASA egyik vezetője elmondta, hogy a Challenger baleste óta ez az eddigi legnagyobb darab, amelyet megtaláltak az űrsiklóból.

A roncsot egy dokumentumfilmes stáb búvárai fedezték fel még márciusban, amikor egy második világháborús repülőgép maradványai után kutattak. Az akkor készült felvételek alapján a NASA igazolta, hogy a darab az 1986. január 28-án felszállt űrsikló része volt. A Challenger röviddel felemelkedése után szakadt szét, héttagú legénysége, köztük Christa McAuliffe tanárnő is életét vesztette a balesetben.

Az óceán fenekén, a homokba fúródott roncsdarabból mintegy 4,5 méterszer 4,5 méteres darab látható, így akár ennél nagyobb is lehet. A szakemberek szerint feltehetően az űrsikló hasának egy része lehet.

Az űrsikló darabját egyelőre az óceán fenekén, Cape Canaveral közelében, Florida partjainál hagyják, a sorsáról a NASA dönt majd. A roncs továbbra is az amerikai kormány tulajdona. A felfedezésről készült dokumentumfilmet a History Channel november 22-én mutatja be.

The post Megtalálták a Challenger űrsikló egy nagy darabját az Atlanti-óceán fenekén first appeared on 24.hu.