Pedagógus bértábla 2024 – Így változnak a fizetések

A Belügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy megjelentek az új pedagógus életpályamodellhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek.   Ezek a rendeletek alapját képezik a tanárok jelentős béremelésének, melyet az uniós forrásokból finanszíroz majd a kormány. Az összegzés szerint a pedagógusok átlagbére az EU-s források kifizetése esetén 561 ezer forintra emelkedik az első ütemben, és 2025-re 800 ezer forint körül […] The post Pedagógus bértábla 2024 – Így változnak a fizetések appeared first on Tudasfaja.com.

Pedagógus bértábla 2024 – Így változnak a fizetések

A Belügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy megjelentek az új pedagógus életpályamodellhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek.

 

Ezek a rendeletek alapját képezik a tanárok jelentős béremelésének, melyet az uniós forrásokból finanszíroz majd a kormány. Az összegzés szerint a pedagógusok átlagbére az EU-s források kifizetése esetén 561 ezer forintra emelkedik az első ütemben, és 2025-re 800 ezer forint körül alakulhat.

A rendelet további részleteket is tartalmaz: 2024. január 1-jétől a pályakezdő gyakornokok illetménye havi 440 000 forintra emelkedik, és minden pedagógus illetményének ezt a szintet kell meghaladnia. Emellett a kormány 2024. január 1-jétől hazai költségvetési forrásokból is további legalább 10 százalékos bértömeget biztosít a pedagógusok béremelésére.A rendelet további fontos elemeket is tartalmaz: a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó települések, valamint az ezeken dolgozó pedagógusok részére további illetménytöbbletet biztosít.

A kedvezményezett és felzárkózó településeken dolgozó pedagógusok az alapbérük 20 százalékának megfelelő többletjuttatásra jogosultak. Ezzel a rendelkezéssel a kormány támogatja a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusokat.

A közlemény kiemeli, hogy a pedagógus életpályamodell bevezetésével a teljesítményalapú bérezési rendszer is megvalósul. Az érdemes és eredményes pedagógusok, akik a lemaradó gyerekeket támogatják, vagy innovatív módon tanítanak, magasabb jövedelemhez juthatnak.

A kormány a teljesítményalapú bérezést a pedagógusok többsége által is támogatott rendszerként állítja be.A Belügyminisztérium a rendelettel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy az alkalmazási feltételek pontosítása során a Nemzeti Pedagógus Kar és a szakszervezetek véleményét is figyelembe vették, így a rendelet az érintettekkel való egyeztetés eredményeképpen jött létre.

Végezetül, a közlemény örömmel üdvözli, hogy a felsőoktatási pótfelvételi során újabb 2416 főt vettek fel a pedagógusképzésre, ezzel összességében 12 795 fő kezdi meg tanulmányait ezen a területen.

The post Pedagógus bértábla 2024 – Így változnak a fizetések appeared first on Tudasfaja.com.