Vasárnap eldől, hogy Erdogan megkezdheti-e harmadik évtizedét a hatalomban

Itt a törökországi választások második fordulója. The post Vasárnap eldől, hogy Erdogan megkezdheti-e harmadik évtizedét a hatalomban first appeared on 24.hu.

Vasárnap eldől, hogy Erdogan megkezdheti-e harmadik évtizedét a hatalomban

Vasárnap tartják meg Törökországban az elnökválasztás második fordulóját, miután a két héttel ezelőtt, május 14-én tartott első fordulóban egyik jelölt sem érte el az abszolút többséget, vagyis a győzelemhez szükséges küszöböt.

A szavazás helyi idő szerint vasárnap reggel 8 órakor, az urnákat délután ötkor zárják. A választásokra több mint 60 millió választópolgárt regisztráltak, közülük 4,9 millió az első szavazó.

Védjük meg együtt határozottan hazánk jövőjét, szeretett nemzetünk akaratát és demokráciánk becsületét

szólított a választásokon való részvételre még szombaton Recep Tayyip Erdogan elnök a Twitteren.

Két héttel ezelőtt milliók járultak az urnákhoz, hogy megválasszák az új elnököt és a hatszáz fős parlament tagjait. Erdogan Népi Szövetsége néven futó pártszövetsége többséget szerzett a parlamentben, ám az elnökválasztást első körben nem sikerült behúznia, mivel csak a szavazatok 49,52 százalékát hozta el.

Erdogan ezúttal már csak egyetlen kihívóval, Kemal Kilicdarogluval, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetőjével, illetve a hatpárti ellenzéki Nemzet Szövetség közös jelöltjével kerül szembe, mivel a harmadik jelölt, Sinan Ogan, aki május közepén a szavazatoknak mindössze 5,17 százalékát hozta el, hétfőn visszalépett Erdogan javára.

The post Vasárnap eldől, hogy Erdogan megkezdheti-e harmadik évtizedét a hatalomban first appeared on 24.hu.